ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971.Σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης απ’ όπου αποφοίτησε το 1990 με Δίπλωμα πιάνου (άριστα παμψηφεί) στην τάξη της Ελένης Παπάζογλου.Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με τους Julia και Constantine Ganevi (Ελλάδα, Βέλγιο), Roberto Szidon (Γερμανία, Ελβετία) και στο Παρίσι στο Conservatoire de Villepinte στην τάξη της L. Boyadjieva, απ’ όπου αποφοίτησε με Diplome superiere du piano με την ανώτερη διάκριση και Α΄ βραβείο.Με υποτροφία του Μακεδονικού Ωδείου σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά (πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης & Φούγκας) στο Μακεδονικό Ωδείο στις τάξεις του Θ. Γκρούνη και Δ. Αθανασιάδη.Ο Νίκος Αστρινίδης, πιανίστας, μαέστρος και συνθέτης ,του οποίου τα έργα έχει ερμηνεύσει, υπήρξε κύριος εμπνευστής της και καθοδηγητής της για πολλά χρόνια.

Παρακολούθησε master-courses στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τους Stella Dimitrova, Carla Cuidici, Alfredo Speranza, Duo Ganevi, Roberto Szidon, Margaret Newmann, κ.α.Η Ερατώ Αλακιοζίδου έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα(Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Γιάννενα, Κοζάνη, Κατερίνη, Βέροια, Νάουσα, Λάρισα, Λαμία, Καβάλα κ. α) και στο εξωτερικό( Αγγλία, Βέλγιο, Ελβετία, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία,Πολωνία,Τουρκία,Ιταλία) τόσο με ατομικά ρεσιτάλ όσο και με σύνολα μουσικής δωματίου συχνά παρουσιάζοντας έργα σε πρώτες εκτελέσεις.

Έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών και φεστιβάλ (Goldsmiths University,Izmir University,Klasik Keyfler Festival,Verona Conservatory Festival,»I concerti del chiosto’,Musica Polonica Nova,Fontation Pierre Gianada,Guarnerius Hall, Piannisimo Festival,Δημήτρια, Sany festival,Φεστιβάλ «Μουσικές του Κόσμου»,Φεστιβάλ «Ελευθέρια»,Φεστιβάλ Σύμης, Θέατρο Ανατολικής τάφρου, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Μουσείο Μπενάκη, Αίθουσα Τελετών Α. Π. Θ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αρχαιολογικό & Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης κ.α.)Έχει συμπράξει με τη συμφωνική ορχήστρα «Nae Leonard» Galati της Ρουμανίας και με την Ορχήστρα των Χρωμάτων ως μέλος του κουαρτέτου Tangos a Cuatro υπό την διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη και έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική, Βουλγαρική και Γερμανική ραδιοφωνία και τηλεόραση.

Eίναι ιδρυτικό μέλος των σχημάτων «Tangos a Cuatro»(2000), “Μουσικά Ανεμολόγια” και του ενόργανου συνόλου σύγχρονης μουσικής » Idee Fixe»(2004).Δισκογραφικά έχει στο ενεργητικό της δύο συμμετοχές σε ηχογραφήσεις δίσκων ακτίνος/ CD-R περιορισμένων αντιτύπων-συλλεκτικούς με Έργα Ελλήνων Συνθετών από τις διοργανώσεις της «Ηχοσυγκυρίας» (2001 & 2002) που εκδόθηκαν από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης καθώς επίσης και δύο δισκογραφικές παραγωγές με το κουαρτέτο Tangos a Cuatro.(2003 Tangos a cuatro- Protasis Productions-(PR 1058-2)-Έργα του Astor Piazzolla) και 2007 Tangos a cuatro +Γεωργία Συλλαίου-«Κάποιος μιλάει στο τάνγκο»-ankh productions (c 2202-2)-Έργα του Astor Piazzolla σε ποίηση J.L.Borges).
Το 2010 κυκλοφόρησε απο την  Subways music, με αφορμή την επέτειο των 90 χρόνων του συνθέτη Νίκου Αστρινίδη, η δισκογραφική παραγωγή με τίτλο «90th birthday anniversary-Nikos Astrinidis»στην οποία ερμηνεύονται έργα μουσικής δωματίου του συνθέτη.H δισκογραφική αυτή παραγωγή ήταν υποψήφια το 2011 για τα βραβεία της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής στην κατηγορία «Δισκογραφική Παραγωγή Ελληνικού Ενδιαφέροντος».
Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα κλασικής και σύγχρονης μουσικής , ενώ από το 2000 ασχολείται ενεργά με την ανάδειξη έργων Ελλήνων συνθετών του 20ου & 21ου αιώνα, τα οποία παρουσιάζει και ηχογραφεί σε πρώτες εκτελέσεις.

Σημαντικότερες παραγωγές στις οποίες συμμετείχε τόσο στη διοργάνωσή τους όσο και στην ερμηνεία των έργων : «Ηχοσυγκυρία 2000 & 2001», Αφιέρωμα στα έργα του Ν. Αστρινίδη σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών(2003), Αφιέρωμα στον 20ο αιώνα με έργα για κοντραμπάσο και πιάνο σε συνεργασία με τον Β. Παπαβασιλείου-(2001 & 2003) , Θεσσαλονίκη Ολυμπιακή Πόλη 2004 «Ανοιχτές Διαδρομές»,έργα Ελλήνων συνθετών εμπνευσμένα από το τάνγκο(2005, 2008 & 2009)-κουαρτέτο Tangos a Cuatro,Το σύμπαν της Ρώσικης Πρωτοπορίας (2011,2012)-Idee Fixe ensemble.

Μεταξύ άλλων δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς καλλιτεχνικών διοργανώσεων και παραγωγών.Έχει διοργανώσει διεθνή σεμινάρια και συναυλίες σε συνεργασία με μεγάλα ωδεία καθώς και με το Δίκτυο Δημοτικών Ωδείων .Σε συνεργασία με τον Γερμανό πιανίστα Thomas Wellen έχει επιμεληθεί τις σονάτες για πιάνο του J. Haydn, οι οποίες κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μusic Melody Maker.Έχει αρθρογραφήσει για το καλλιτεχνικό περιοδικό «Αυλαία» δημιουργώντας τη στήλη «μουσικοί και μουσική», ενώ από το 2008 είναι δημιουργός και διευθύντρια του περιοδικού «Con Fuoco» που εκδίδεται από τον σύλλογο καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης.

Δίδαξε επί σειρά ετών στο Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών και στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης ενώ από το 2000 εργάζεται στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης ως πιανίστα- συνοδός(υπεύθυνη τμήματος). Από το 1991 διδάσκει πιάνο στο Δημοτικό ωδείο θέρμης και από το 2002 διατελεί Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης.Το 2005 ίδρυσε το φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής «Συνθέρμια» το οποίο διοργανώνεται από το Δημοτικό Ωδείο Θέρμης και πραγματοποιείται ανα δύο έτη. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης .Έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές για το σύνολο της παρουσίας της στον καλλιτεχνικό χώρο ενώ το 2008 και κατά τη διάρκεια της θητείας της ως καλλιτεχνική διευθύντρια, η Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής βράβευσε το Δημοτικό Ωδείο Θέρμης για την επιτυχή διοργάνωση του φεστιβάλ Συνθέρμεια αλλά και για τη γενικότερη καλλιτεχνική του δραστηριότητα με την «τιμητική διάκριση» πολιτισμικού οργανισμού που. δραστηριοποιείται στην περιφέρεια.